Rabu, 9 November 2011

Penjagaan lens..

sergah!

Hello huhuhu,ta ta ti ti tu tu....Gud morning,Gud evning,Gud afternun n Gud night to all my fallow frenz.. ^_ ^ Kali ni Sweety nk kngsi tntng  pnjagaan lens sbb Sweety tgk skarang manusia dh mkin rmai pkai lens…

Kalau nak beli contact lens,pastikan beli yang elok,yang disarankan oleh doktor..jangan main  beli jerk..tpi lbih baik beli kat kedai ,lebih selamat sebab kadang-kadang beli online or mana-mana sale yang kita x tahu kualitinya bahaya jugak..tpi Sweety x psti ar plak yg online pnya ni ada infection or not = )

Cara2 nk elakkan lens dri jngkitan kuman ~>

§         Perkara paling penting skali mstilh mnjga  kebersihan..pastikan tangan  bersih,jangan main tibai jerk..n pstikan  tangan btul2 kring.
  
§         Tngglkn lens trlbih dhulu klau nk gi swimming.

§         Jgn biarkan hujung botol solution mnyentuh sbarang prmukaan trmasuk lens untuk mengelakknya trcemar.

§         Tukar solution yg baru dlm case everyday,klau jarang  pkai tukar solution seminggu skali..

§          Tukar case lens stiap 3 bulan. 


Cara2 nak pakai lens ~>
 
§         Bsuh tangan brsih2 n then  kringkn btul2..
 
§         Ltak lens di jari telunjuk n ltakkn sdikit solution di prmukan lens..Pstikan lens berkedudukan dgn btul…Pstikan lens berbentuk U,Ok!

Biasanya orang yang pakai  lens ni mata akan jadi kering bila pakai terlalu lama, n kdg jgak mata merah2 n gtl2...


The best way to avoid or mncegah dari mata mrh2 n gtl2 nie berlaku :-

Ø      Sweety suggest u all ..guna eye mo utk prevent mata dari rasa pedih2 atau letih. Biasanya  eyeglo moist sgt friendly ngan mata yang pakai contact lens..just titik at mata yg pakai lens bila mata rasa kring2..

 Kalau nak beli contact lens,pastikan beli yang elok,yang disarankan oleh doktor..jangan main  beli jerk..tpi lbih baik beli kat kedai,lebih selamat sebab kadang-kadang beli online or mana-mana sale yang kita x tahu kualitinya bahaya jugak..tpi Sweety x psti ar plak yg online pnya ni ada infection or not = )


Perkara paling penting skali mstilh mnjga  kebersihan..pastikan tangan  bersih,jangan main tibai jerk..n agi stu klau nk pkai sbun jgn pkai yg bnyk sgt pwngi bab tkut bhn kimia nya byk sgt…

Bila tnggalkn lens,terus jerk rendam dalam multi purpose solution for protein removal and moisturising at least 6 hours...bekas tu pastikan bersih n tutup ketat-ketat..pastikan jangan guna solution yang sama untuk rendam dlm case,bila dah pakai make sure solution dlm case msti d’ganti…





                            



                                  


~ Tq,Kerana Sudi Membaca ! Like Kalau Suka ! ~

0 budak tercomel..:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Glitter Pink Cute Bow Tie Ribbon