Ahad, 22 Januari 2012

Facebook share button

sergah!
..Assalamualikum..

Hyup korang!
Sekarang ni , Hani nak ajar korang , macam mana nak letak 
'Facebokk Share Button'

Alang-alang suruh orang Like, suruhlah orang Share sekali kan ? hehe .
Tahu ke , benda apa tuh ?

Ok , senang je caranya . Korang perlu ikot je step kat bawah ni ye..
1. Dashboard > Design > Edit Html > Tick Expand Widget Template

2. Then , dengan neggunakan Ctrl+F , korang cari kod ini ..
 <div class='post-body entry-content'> 
ataupun kod yang ini
 data:post.body
3. Dah jumpa kan ? Then , korang copy pulak kod di bawah ini :-
  <div style='float:right;padding:4px;'> <a expr:share_url='data:post.url' name='fb_share' rel='nofollow' type='button_count'/>  <script src='http://static.ak.fbcdn.net/connect.php/js/FB.Share' type='text/javascript'/> </div> 
 4. Pastekan DI ANTARA kedua-dua kod yang Hani suruh cari tadi.

 Contoh macam ini :

Yang Hani highlightkan tu , kod yang Hani suruh paste kan ..
Yang dua-dua kotak dalam tu, kod yang Hani suruh cari..
Before cari jangan lupa pula nak TICK EXPAND  tau ! Nanti , tak jumpa lah pulak.

5. Dah siap! Tapi jangan SAVE dulu,PREVIEW dulu ok..

~> Kalau menjadi and tak de error baru save tau..


~ Tq,Kerana Sudi Membaca ! Like Kalau Suka ! ~

0 budak tercomel..:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Glitter Pink Cute Bow Tie Ribbon