Sabtu, 7 Januari 2012

Center-kan Header

sergah!
.Assalamuaikum.

Hari ni Hani rasa macam rajin pulak nak buat tutorial ni khas untuk korang.. 
Tutorial kali ni Hani buat kepada sesiapa yang tak tahu lagi macam mana nak center kan header.. 
 
Tak tahu apa tu header!??  yang dekat gambar bawah ni lah header..
 

So, Hani nak bagi tutorial ni supaya senang untuk korang mengedit.
Tak payah lah susah-susah nak adjust lagi kan.
 
1. Cara pertama :-

1. Dashboard > Design > Edit Html

2. Tekan Crtl + F , dan cari kod kat bawah ni :

#outer-wrapper {
3. Pastu , bawah kod yang korang carikan tadi tuh , ada kod ni kan ??
background:#FFFFFF;
width: 1000px;

*Itu pun , sebagai contoh jer..
4. Maknanye , outer wrapper tuh . 1000px taw ?? Korang punye ,tak tahu lah .

5. Tapi , tak siap lagi ni . Then , korang cari pulak kod ini..

#header-wrapper {
6. Dah jumpa kan ?? Pastikan width dekat header dengan outer wrapper tu sama .So korang punya header akan jadi center .

7 . Preview dulu . Dah jadi , baru SAVE ok ? 

2. Cara kedua :-
 
1. Dashboard > Design > Edit HTML


2. Tekan ctrl+F. Find this code.
/* Content

3. Then bila dah jumpa code tuh, 

korang copy and paste kan code di bawah ni betul-betul di-atas  /* Content  tadi.

.Header img {
  margin-$startSide: auto;
  margin-$endSide: auto;
}

oke. Preview dulu. Kalau jadi, terus SAVE!

..Done! Selamat mencuba!..


~ Tq,Kerana Sudi Membaca ! Like Kalau Suka ! ~

0 budak tercomel..:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Glitter Pink Cute Bow Tie Ribbon